Ce se poate vedea…atracții turistice, agrement
În satul Cășeiu în urma săpăturilor arheologice s-a descoperit un castru roman situat pe malul drept al râului Someș la circa 300m, la 1.5km de sat, având forma pătrată cu latura de 165m, ocupând 2.5ha.Este construit la început din pământ iar apoi refăcut din piatră, la începutul sec.III e.n .Castrul roman Samum de la Căşeiu a fost construit în jurul anului 106, ca şi parte a şirului de castre de apărare Moigrad-Porolissum – Tihău – Căşeiu – Ilişua.Situat în punctul numit „Cetăţele”, este înscris pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj.
Săpăturile făcute aici au scos la iveală numeroase inscripții care dovedesc activitatea de la castru.S-au găsit câteva diplome militare, una dintre ele este la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca, aflându-se într-o stare foarte bună, iar o parte din diplome se găsesc la Roma. La Muzeul de Istorie din Dej se păstrează câteva obiecte cum ar fi arme romane, cioburi de vase și cărămizi, pietre funerare, cele mai multe aflându-se la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca.
Tot în Cășeiu, se află un teren de fotbal omologat dar și unul sintetic cu nocturnă, unde amatorii sau echipele sportive își pot organiza diferite meciuri.
Căminul cultural de aici dispune de dotări moderne cu baie și bucătărie, un spațiu generos, ideal pentru organizarea diferitelor evenimente.
Școala găzduiește în incinta sa un muzeu etnografic cu obiecte culese de la oamenii locului, dar și un biblionet, unde toți doritorii au acces la internet dar și la bibliotecă.
Urme străvechi se găsesc și la Urișor, la ”stația Electro” pe malul drept al Someșului, unde au fost descoperite fragmente ceramice, oase și zgură datând din epoca bronzului, epoca romană și evul mediu timpuriu.Aproape de moară, pe malul Someșului, înspre „Dealul lui Bela” se află o așezare romană.În hotarul satului, spre Someș se văd urme ale drumului roman ce lega castrul de la Gherla de cel de la Cășeiu.În locul numit „La Biserica” la sud-vest de sat, în 1987 au fost descoperite fragmente ceramice aparținând evului mediu timpuriu, secolul XIII-XIV.
În satul Coplean este Biserica Romano-Catolică, care conform tradiției a fost construită în secolul al XVI-lea în stil gotic, cu piatră din castrul roman de la Cășeiu. În sacristia bisericii se păstrează un dulap vechi împodobit cu chipurile apostolilor Petru și Pavel.Pe uși este o lucrare din secolul al XVII-lea cu inscripția ”SIGISMUNDUS FEL VINCZI DE HARASZTOS”.
Nu departe de acesta se află Castelul Haller, cunoscut şi sub denumirea de Castelul cu Scoici, de la ornamentele aflate deasupra ferestrelor, a fost construit între anii 1725-1771 pe locul unui vechi conac, în stil baroc de către guvernatorul Transilvaniei din acea perioadă, Ioan Haller. Adăugându-se ulterior ornamentații rococo, remarcabile sunt ancadramentele din piatră ale ferestrelor, despre care se crede că au fost realizate de unul din cei doi mari sculptori al barocului Transilvănean, Anton Schuchbauer. Deasupra cornişelor trilobate, puternic profilate ale ancadramentelor, ce adăpostesc scoici uriaşe, erau aşezate sculpturi înfăţişând boboci de laur în formă de urnă şi busturi de turci cu turban.Tot aceluiaşi sculptor i se atribuie şi capitelurile cu motive zoomorfe ale pilaştrilor de la etaj şi coloanele ionice care susţin porticul de la intrarea în palat.La etaj, deasupra porticului, se află o terasă, care în sec. al XIX-lea, era acoperită cu un baldachin susţinut de patru coloane de fier forjat. Interiorul număra, printre alte decoraţiuni, fresce realizate în 1771 de un pictor baroc clujan, celebru în epocă, Mátyás Veress, reprezentând cele 5 simţuri.Intrarea în ansamblu se făcea pe o poartă de fier forjat, iar în parcul vast se găseau plopi, castani, stejari şi răchite.
Incinta clădirii era înconjurată de un zid de piatră din care s-a mai păstrat o mică parte, iar în partea din stânga a zidului de intrare se află ruinele turnului circular construit.
În 1920 castelul a suferit un incendiu, în urma căruia acoperișul baroc a fost distrus.
Castelul a aparținut familiei Haller până în 1948, când a fost confiscat de guvernarea comunistă și transformat în CAP și spațiu de ateliere până în anul 1989.În zilele noastre este retrocedat moștenitorilor.
„Cel mai romantic castel – Castelul Haller din Coplean, se spune că a fost, cea mai importantă şi mai spectaculoasă construcţie rococo din Transilvania, este o adevarată bijuterie arhitectonică.
O vizită la castel „te face să te îndrăgosteşti”, spun sătenii.”
În satul Rugășești, pe dealul Podului se află un turn roman de pază și semnalizare.Tot aici puteți vedea și muzeul etnografic din incinta Centrului de Informare Turistică, care are în colecție obiecte vechi culese de la locuitorii comunei.În imediata apropiere se află un plop dar și un stejar roșu, având peste 100 de ani, fiind monumente ale naturii.
Și aici ca și în Cășeiu, Căminul Cultural găzduiește diferite activități sociale și culturale, iar terenul de fotbal din imediata apropiere, iți oferă posibilitatea să te relaxezi într-un cadru natural și cu verdeață.
Se poate vizita o pepinieră cu o suprafață generoasă, care are în componență numeroși arbori și arbuști ornamentali.Tot aici, se află și o varietate de găini de rasă care participă la diferite competiții de profil.
Satul Gârboul Dejului păstrează o Biserică de lemn din secolul al XVIII-lea, monument istoric. Încadramentul ușii de intrare în biserică este decorat cu motive incizate, precum romburi, pătrate, dinți de fierăstrău și frânghia răsucită. Aceleași motive se repetă și la ușa de acces în naos. Grinzile bolții au fost decorate cu motivul rozetei.Pictura murală datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost realizată de un meșter din zonă, într-un stil de factură populară, naivă, cu o cromatică veselă. Se păstrează 4 icoane împărătești de mare valoare:Sf. Nicolae, Maica Domnului cu Pruncul, Iisus Pantocrator, Arhanghelul Mihail. Nu se păstrează ușile împărătești, iar partea de jos a iconostasului a fost decorată cu motive florale.
Dragi vizitatori, fie că se află în apropiere de râul Someș, sub poalele dealurilor sau în zone de o adevărată frumusețe, la noi găsiți mai multe lacuri care pot fi folosite pentru pescuit și agrement.Unele dintre ele au și căbănuțe pentru cazare, foișoare, zone de grătare, toate dotările pentru ați petrece momente frumoase în natură alături de cei dragi.
Vino în comuna noastră împreună cu prietenii pentru a face o incursiune în timp și pentru a descoperi aceste minunate obiective turistice!