Biserica Garbou, sec XVIII

File rupte din istoria satului

File rupte din istoria locului

 

„Într-o țară așa de frumoasă, c-un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie, și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: sunt român!”

 

Cu o istorie ce depășește 2000 de ani, cele mai vechi și importante dovezi ale comunei sunt cele din epoca romană și le găsim la aproximativ 1, 5 km de localitatea Cășeiu, unde romanii au construit un castru pentru a apăra granițele de N a Daciei Romane.

 

Tot din această perioadă datează și informații despre începuturile satului Urișor, care s-a format ca punct de trecere peste râul Someș, pe unde trecea drumul roman ce lega castrul din Cășeiu de cel de la Gherla.

În apropierea castrului, descoperirile au scos la iveală și o așezare romană de tip ”vicus„ cu numele de Samum, așezare care se presupune că datorită inundațiilor, s-a mutat în evul mediu în spațiul unde astăzi este localitatea Cășeiu.Documentele scrise arată că în 1261, regele Ungariei Bela al IV-lea, înobilează familia maghiară Koplyon,de la care vine și numele satului Coplean, cu un domeniu pe care sunt atestați mai târziu și țăranii din Cășeiu.

Începând cu sec. al XV-lea, satele care astăzi fac parte din comună, au intrat sub stăpânirea domnitorilor moldoveni, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.Este cunoscut faptul că domnii moldoveni au susținut religia ortodoxă în zonă prin ridicarea de biserici.Astfel și după acest secol, deși românilor li se interzice să mai ridice biserici, credincioșii vor construi biserici din lemn, unele de la sfârșitul sec. al XVII-lea dăinuind până în prezent.Biserica veche de lemn din Cășeiu poate fi văzută în curtea Muzeului Județean Bistrița Năsăud, iar alta în satul Gârboul Dejului.

În sec. al XVIII-lea a fost construit în satul Coplean un castel, pe fundația unui conac mai vechi, de către Ioan Haller, fost guvernator al Transilvaniei.Tot aici întâlnim și biserica romano-catolică, care conform tradiției ar fi construită în anul 1540.

Epoca modernă și contemporană a locuitorilor a fost marcată de marile evenimente naționale, dovadă sunt monumentele eroilor din comună care recunosc jertfele localnicilor din cele două războaie mondiale.

Doar cunoscându-ne trecutul ne vom pot putea clădi mai bine viitorul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CENTRUL DE PROMOVARE TURISTICĂ COMUNA CĂȘEIU