CASEIU

Cadrul geografic

Cadrul geografic

Comuna Cășeiu este așezată în nordul județului Cluj, la 63 km de reședința de județ și la 2 km de municipul Dej.

Din punct de vedere geografic este situată în culoarul Someșului pe de o parte, și de altă parte în zona de deal și podiș, făcând parte din Dealurile Ciceului. În zona culoarului Someșului sunt așezate localitățile Cășeiu,Urișor și Coplean iar în partea de deal și podiș localitățile Rugășești, Guga, Custura, Leurda, Comorița, Gârboul Dejului, Sălătruc.

Comuna Cășeiu se învecinează: la nord cu comuna Chiuiești, la nord-vest cu comunele Vad și Câțcău, la sud-vest cu municipiul Dej, la sud-est cu comuna Cuzdrioara, la est cu localitatea Ciceu-Mihăiești din județul Bistrița-Năsăud.

Clima comunei este moderată, întâlnim o serie de nuanțe locale, determinate de expoziția terenului, de pante, de altitudine, de elementul hidrografic.Este un climat temperat, umed, cu veri blânde.În strânsă legatură cu clima stă vegetația.

Întâlnită în acest areal este vegetația tipică climatului de podiș, este eterogenă și etajată în zona deluroasă cu altitudini între 400 – 600 m, predominând stejarul și carpenul.

O mare importanță o au pădurile.Ele au o deosebită valoare estetică și peisagistică.Pădurile, lazurile și pășunile încântă ochiul privitorului, aici putându-se face interesante excursii și drumeții, se pot culege flori, plante, ciuperci și fructe de padure. Se pot observa animale și păsări printre care amintim cele protejate: uliul șorecar, bufnița, cucuveaua

 

Denumirea străveche a centrului de comună:Samum, Kasal

Datarea: anul 1261

Altitudine:200-600 m

Suprafata: 83 km2

Populatie: 4.437 loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CENTRUL DE PROMOVARE TURISTICĂ COMUNA CĂȘEIU