Drumeti pe dealuri

Împrejurimile comunei

În împrejurimile comunei…

 Și în jurul comunei noastre, dragi oaspeti, întâlniți numeroase obiective pentru a vă petrece timpul liber.Puteți vizita mănăstiri și biserici monumente istorice, muzee, vechi conace și castele.Parcul balnear și salina din municipul Dej, cafenelele și restaurantele din zonă, vă dau posibilitatea să vă relaxați într-o ambianță plăcută.

 Aflat la limina sudică a comunei Cășeiu ,turiștii pot vizita orașul Dej care găzduiește și interesante obiective turistice.

 Biserica Reformatǎ – a fost construitǎ la începutul sec. XV, pe cheltuiala orașului, fiind menţionatǎ documentar în anul 1453 ca funcţionabilǎ de cǎtre preoţii catolici. Turnul-clopotniţǎ, înalt de 73 m, a fost ridicat sub conducerea maistrului Ioan Acs, începând cu anul 1643.Arhitectural, monumentul construit în stilul gotic transilvǎnean din piatrǎ și cǎrǎmidǎ aparţine tipului bisericii sala. Dintre lucrǎrile valoroase aflate în acest lǎcaș de cult sunt de amintit: o inscripţie datatǎ în anul 1550; amvonul – în stilul Renașterii târzii, cu motive florale în relief, realizat de cǎtre sculptorul David Sipos în anul 1752; masa sacrǎ și coroana amvonului, realizate în 1779.

 Biserica şi mănăstirea franciscană „Sf.Anton de Padova” (romano-catolică), construită în stil baroc, în jurul anului 1716. Interiorul bisericii impresioneazǎ prin bogǎţia ornamentaţiilor, a depozitelor cu valori de patrimoniu: un vechi altar de lemn, o bibliotecǎ, tablouri în ulei, crucifixuri, sculpturi în marmurǎ și lemn, icoane și o impunǎtoare reprezentare plasticǎ în relief a lui Iisus Hristos rǎstignit, provenind din vechiul altar al bisericii, realizat de Anton Csuros.

 Biserica Romano-Catolica „Maica Fericita” din Ocna Dej – a fost construitǎ în anul 1751 din ordinul împǎrǎtesei Maria Tereza, cu sprijin din partea statului.Edificiul din piatrǎ, este o bisericǎ sala ce poartǎ amprenta stilisticǎ a barocului târziu transilvǎnean.

  Turiștii  se pot relaxa la Parcul Balnear Toroc, inaugurat în 2010, care are în componență bazine cu apă sărată, bazine pentru copii, saună, jacuzzi, teren de tenis și multe altele. Parcul este situat în jurul lacului Toroc, la doar 2 km de centrul orașului Dej și la 7 km de comuna Cășeiu. Acesta oferǎ turiștilor condiţii optime pentru petrecerea timpului, dar și pentru ameliorarea sǎnǎtǎţii, mica staţiune fiind situatǎ pe locul unei vechi saline cu apǎ și aer tǎmǎduitoare.

 Salina Ocna se află la 3 km distanță de municipiul Dej. Importanța deosebită a sării în dezvoltarea civilizației umane, precum și calitatea de excepție a zăcământului au făcut că sarea să fie exploatată la Ocna Dej încă din antichitate.S-a amenajat la o adâncime de circa 80 metri în subteran o capelă cu hramul Sfintei Varvara, patroana minelor din țara noastră.Mai sunt amenajate terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii și băncuțe pentru relaxare și tratament.

În municipul Dej mai există două muzee, unul de istorie și unul militar.În muzeul de istorie întalniți numeroase vestigii găsite în castrul roman Samum de la Cășeiu.

 Comuna Vad este situată în partea de vest a comunei Cășeiu, în zona de contact cu Dealurile Dejului, pe stânga văii Someşului.

Obiective turistice:

     Mănăstirea Ortodoxă din satul Vad, întemeiată la mijlocul secolului al XIV-lea şi atribuită potrivit tradiţiei lui Ştefan cel Mare, stăpânitor al cetăţii Ciceului şi al satelor din jur.

Foto: Ţetcu Mircea Rareş

     Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din 1671, din satul Calna.

Foto: Ţetcu Mircea Rareş

Biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din 1791, din satul Valea Groşilor.

 Foto: Ţetcu Mircea Rareş

Comuna Cuzdrioara aflată la nord-est de Comuna Cășeiu.La marginea de vest a satului se vede conturul șanțurilor unei vechi așezări fortificate (cetăți). Diametrul sanțurilor e circa 50 m, înălțimea acestora atinge pe alocuri 2 m. Azi teritoriul e ocupat de un cimitir reformat. În interiorul cetății s-au găsit obiecte ceramice neolitice, romane și medievale. E posibil ca fortăreața să fi fost utilizată încă din perioada lui Árpád (*845; †907).

Foto: Ţetcu Mircea Rareş

Alte obiective turistice:

Biserica reformat-calvină din secolul al XV-lea 

Așezare fortificată Cuzdrioara

 Conacul Cuzdrioara

Comuna Chiuieşti este situată la de nord de Cășeiu, la confluenţa râurilor Strâmbu şi Sălătruc.

Obiective turistice: Biserica din lemn cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Deal” din satul Strâmbu (sec. XVII).

                                          Mănăstirea de maici cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” din satul Valea Căşeielului, datează din 1765. În incinta ansamblului monahal funcționează ateliere de pictură și croitorie.

                                     Troiță înălțată în memoria haiducului Pintea Viteazul, născut în satul Măgoaja în jurul anului 1670.

Comuna Câţcău este situată la nord-vest de comuna Cășeiu, pe dreapta râului Someş.

Obiective turistice: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din satul Muncel (construită la începutul secolului XVIII). Foto: Ţetcu Mircea Rareş

                                        Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Deal” din satul Sălişca, construită în jurul anului 1680. Foto: Ţetcu Mircea Rareş

 

Baile Toroc Dej Biserica de lemn Calna Biserica de lemn din Salisca Biserica de lemn din Valea Groşilor Vad Biserica de lemn Muncel interior Biserica de lemn Muncel Biserica din Calna interior Biserica din Calna interior1 Biserica din Calna interior2 Biserica din Calna Biserica reformata Dej interior (2) Biserica reformata Dej interior Biserica reformata Dej Biserica reformata Dej-sec XV Biserica reformata din Cuzdrioara Calna interior1 Calna interior2 Calna interior3 Dej Manastirea din Vad Manastirea Casiel interior Manastirea Casiel Manastirea de la Vad altar Manastirea din Vad Salina Ocna Dej Serbarea-Pintea-Viteazul-1 Serbarea-Pintea-Viteazul-2 Vad interior1 Vad interior2 Vad interior3 Vad interior4 Vad interior5 Vad interior6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CENTRUL DE PROMOVARE TURISTICĂ COMUNA CĂȘEIU