Eu cu dorul prin Cășei
Țăranul din Cășeiu, ca și cel din toată țara, și-a povestit istoria in balade, bocete, in legănarea doinei de dor și jale, în cântecul de înstrăinare, în cântecul de cătănie, în colinda nepieritoare, în cântece și strigături satirice de la jocul din șură, creații unice în peisajul culturii românești.Dovada vie sunt versurile de mai jos.
Eu cu dorul prin Cășei/ Badea pe la Odorhei/ Eu cu dorul pe-aicea/ Badea pe la Constanța
De-ar fi jocul-n Cetățele/ Fetele și acolo-ar mere/ Și babele după ele/ De-ar fi jocu-n vârf de spin,/Fetele și acolo vin/ Și babele gâfâind.
Lele de la Sălatruc!/Cine dracu te-o știut/ Că tu ești de măritat,/Că și eu te-aș fi luat.
Vino bade și mă fură/ Că mă culc în pat, în șură,/ Io m-oi face mânioasă,/ Și-oi veni prea bucuroasă,/ Fără cai și fără boi/ Și-om trăi noi amândoi.
Susu-i luna, jos îi norul,/Departe-i badea cu dorul./Susu-i luna, jos se vede,/Oare badea unde șede./
Negru-i badea și se ține,/ Sărăcia-l pune bine./Negru-i badea și zmolit/Tăt mă mir cum l-am iubit./Noapte-o fost nu l-am văzut,/ De ziuă nu l-am știut/ Amu-i ziuă și îl văd,/ Cu el altu nu mai șed.
Du-mă Doamne și mă pune/Unde-i horinca de prune/Și bărbatul dus pe lume/Du-mă Doamne și mă lasă/Unde-i pălinca pe masă/Și bărbatul dus de acasă.
Ține Doamne pe Domnica/ C-o-ndulcit bine horinca.
Hop leliucă cum ești tu/Cum aseară și acum nu!?/Cum aseară și acum iară/Te-ncearcă dorul pe afară.
Eu mă duc maică-n cătane,/Tu rămâi și spală haine./Spală și cămașa mea/Că m-oi cununa cu ea./Eu mă duc, maică mă duc,/În cătane, nu la plug.
Bădiță din al nost sat,/Aseară te-am așteptat/ Cu dor și cu mult bănat./Când văzui că nu mai vii/Scrisei dorul inimii/Tot pe fața perinii,/Cu cerneala ochilor./Când văzui că nu mai vii,/Pusei doru-n căpătâi,/Cu urâtu mă-nvelii../Doamne, rău mă odihnii!