Cadrul geografic

Gârboul Dejului

Gârbăul-Dejului-un colț de rai –

 

Satul Gârboul-Dejului este așezat peste culmea ce duce la cetatea Ciceului aidoma unor desagi. Prima atestare documentară a satului este din anul 1315 – poss.Vrbou.

Alte denumiri avute de-a lungul timpului ar fi: Wrbo(1325), Orbo(1335),Orbou(1393), Arbo(1553), Oláh-Orbo(1566), Csicso-Orbo(1613),Garbo(1733), Garbou(1750), Gîrbova din Szusz (1850).

Aici puteți ajunge din două direcții; fie dinspre satul Rugășești, fie dinspre satul Mănășturel, urcând pe Valea Gârboului, pe un drum pietruit.

Satul păstrează în bună măsură specificul tradițional; casele vechi construite din bârne de lemn, lutuite și vopsite în albastru, ulițele așa cum erau în vremea copilăriei bunicilor noștri. Un loc ideal pentru evadarea din urban și experimentarea unor momente unice.

Bisericuța din lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli”, ridicată în prima jumătate a secolului XVIII, monument istoric.Este construită în stil maramureșean, pictată pe pânză, în frumoasa artă naivă, deține trei icoane, din sec. al XVI-lea, pictate pe lemn. Martoră a credinței noastre ortodoxe de peste veacuri, vă așteaptă să-i treceți pragul!

Pe lângă frumoasa bisericuță, se mai poate vizita și rezervația cu mistreți, aflată pe dealul numit „Coada Pietrii”, un loc de o sălbăticie aparte, unde puteți ajunge cu ATV-ul, căruța, ori de ce nu, la pas.

Fiecare loc are o poveste captivantă, o istorie aparte, toate acestea pot fi aflate de la săteni. De exemplu, pe dealul numit „Pe Lab”, povestesc bătrânii satului, că în timpul dominației Imperiului Austro-Ungar, se aflau spânzurători, unde erau ridicați în ștreang cei care comiteau delicte sau erau împotriva împărăției.

Dealurile satului sunt pline de farmec, sălbăticie și așteaptă să fie străbătute. Se pot culege plante medicinale, ciuperci, fructe de pădure, puteți avea parte de o adâncă liniște.

În toate câte sunt frumoase, Gârboul-Dejului vă așteaptă să-l vizitați, să vă bucurați de meleagurile lui, și în mod sigur, data viitoare nu veți veni singuri.

În încheiere spunem așa:

Foaie verde de ludău,

Haideți la noi la Gârbou!

Foto:Ţetcu Mircea Rareş

Centrul Turistic Caseiu

colaj garbou biserica lemn Gârboul Dejului biserica garbou cadrul geografic

O părere la “Gârboul Dejului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CENTRUL DE PROMOVARE TURISTICĂ COMUNA CĂȘEIU