Coplean
O așezare localizată în lunca Someșului, în vecinătatea Cășeiului, pe drumul ce duce înspre Baia Mare.
Nu știm când și în ce împrejurimi a început alcătuirea satului.Se spune că ar fi fost întemeiat în anul 1261 sau în 1348, numai că datele nu sunt atestate ale întemeierii, ci consemnări documentare ale unor stări sau evenimente din viața lui, care dovedesc că există.Numele satului provine din limba maghiară și poartă amprenta familiei Koplyon, care avea proprietăți întinse pe ambele maluri ale Someșului.
Aidoma multor comunități, satul a avut o structură etnică complexă, formată din maghiari, români, evrei, armeni si țigani.În prezent majoritatea locuitorilor sunt români.
Cea mai mare parte a populației erau proprietari, zilieri sau lucrători în agricultură.Nevoile vremii au impus și apariția unor lucrători neagricoli precum funcționari, meseriași și preoți.
Istoria locului este marcată de existența celor două obiective importante pentru comunitatea locală și nu numai.
Guvernatorul Transilvaniei, Ioan Haller, în sec. al XVIII- lea, a construit un frumos castel în stil baroc, pe fundația unui mai vechi conac, datând din urmă cu aproximativ două secole. Impunătorul castel de la Coplean, găzduia în trecut numeroase evenimente ale elitelor vremii.În sec. al XVI-lea principele Sigismund Bathory, aflat în trecere spre Polonia, a poposit o noapte la castel, iar prin sec. al XVIII- lea și împăratul Iosif al II- lea.
În vecinătatea acestuia se află o veche biserică în stil gotic, care conform tradiției datează din sec. al XVI- lea.
Pe lângă traiul boieresc, câte nu mai are satul, că înainte de a conduce după regulile făcute de alții, s-a condus după cele făcute de el, devenite obiceiuri şi datini.Era în datina satului, să mergi în clacă la cei aflați în neputință, sau în nevoie de mai multe brațe de lucru, să-ți faci drum cu mâncare din bucate alese la femeia cu prunc abia născut, să dai binețe fiecărui om, să nu te bagi în vorba celor mari ca musca-n lapte, să-ți faci cruce când treci pe lângă biserică, să nu ieși din vorba bătrânilor, să te întristezi odată cu satul de jalea cuiva și să te veselești odată cu el când era bucurie, să cinstești după Nașterea și Înălțarea Domnului, primenirea naturii şi adunarea roadelor.
Vizitați satul Coplean și descoperiți-i tradiția încă vie!