background

Cunoscându-ne satele

 

La doar 2 km de municipiul Dej intalnim Comuna Cășeiu.

Cuibarită la poalele Dealurilor Ciceului, avand in centru Dealul Măgura, asemuita cu o ”citadela maiestoasa”, pastreaza inca simplitatea si frumusetea spatiului rural de altadata.

Tinutul îi ispiteste pe turisti si le satisface apetitul pentru frumos, precum si curiozitatea lor istorica, data in principal de castrul roman Samum de la Cășeiu.

Pentru cei ce isi urmeaza curiozitatea de a vizita zona comunei si împrejurimile,va propunem un circuit de weekend sau vacante in care sa descoperiti peisajul prin diverse drumetii (pedestre, cicloturistice, plimbari cu caruta sau sania trasa de cai, activitati off-road, pescuit in raurile si lacurile din zona, cunoasterea florei si faunei locale) sau traditia locului prin ”Drumul istoriei”.

Acest circuit al strabunilor il vom incepe de la Muzeul de Istorie din Dej, care adaposteste o colectie impresionanta de obiecte descoperite in castrul roman Samum de la Caseiu.

Odata ce au fost vazute acestea, continuam drumul inspre zona de unde incepe istoria acestor locuri.Teritoriul castrului asezat pe malul drept al Somesului, construit in jurul anului 106 ca si parte a sirului de castre de aparare a Daciei nordice, a fost unul din punctele strategice de aparare impotriva navalitorilor.

Continuam catre satul invecinat Coplean, unde intalnim Castelul Haller (sec al XVIII-lea) construit pe locul unui vechi conac, in stil baroc transilvanean adaugandu-se ulterior ornamentatii rococo.Nu departe de castel se afla Biserica Romano-Catolica datata conform traditiei din sec. al XVI-lea, avand in componenta elemente gotice, pastrand inca obiecte de mare valoare.

Drumul nostru, drum al unei istorii zbuciumate, ne indreapta pasii inspre maretul fort Cetatea Ciceului, domeniul marelui domnitor Stefan cel Mare, din care facea parte si Comuna Caseiu.

Ne oprim pasii la bisericuta de lemn din Gârboul Dejului, datata din sec. al XVIII-lea, locul care simbolizeaza razbaterea traditiei noastre prin credinta ortodoxa.De aici se ajunge peste deal pe urmele domnitorului Moldovei la cetatea care iti ofera o minunata panorama asupra satelor dimprejur.

Apoi urmeaza sa ne indreptam inspre ultimul obiectiv al drumului nostru istoric, Manastirea de la Vad, ctitorita de Stefan cel Mare, zidita cu piatra din castrul roman de la Caseiu, existand in peretii bisericii fragmente din vechi monumente funerare.

DESCOPERA, CUNOASTE, APRECIAZA Comuna Caseiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

CENTRUL DE PROMOVARE TURISTICĂ COMUNA CĂȘEIU